Žuvų taukų poveikis egzemos simptomams
Visame pasaulyje žmonės kenčia nuo skirtingų egzemos formų. Įprastai egzema gydoma su specialiais medicininiais kremais, vaistais ar net injekcijomis. Tačiau žmonės, kurie serga šia liga, dažnai ieško kitų būdų sumažinti egzemos simptomus.
Tyrimai įrodė, kad mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai gali teigiamai paveikti egzemos simptomus. Egzema sergantiems asmenims rekomenduojamų mitybą papildančių maisto papildų sąraše dažnai minimi žuvų taukai, nes jie turi antiuždegiminių savybių.
Kas yra egzema?
Egzema vadinamas lėtinis, neinfekcinis odos uždegimas, kuris pasireiškia skirtingais simptomais: odos niežuliu, sausumu, paraudonavusia arba skylinėjančia oda. Ši liga dažnai pasireiškia jau vaikystėje. Skirtingų formų egzema yra gana paplitusi: vien JAV ja serga apie 12 proc. vaikų ir apie 7 proc. suaugusiųjų.
Kaip žuvų taukai gali paveikti egzemos simptomus?
Uždegiminė reakcija yra natūrali žmogaus organizmo reakcija, kuri apsaugo nuo ligos arba infekcijos. Tačiau chroninės nervų sistemos ir odos uždegiminės reakcijos prisideda prie egzemos paūmėjimo. Dėl to uždegiminių procesų prevencija yra svarbus faktorius norintiems sušvelninti egzemos simptomus.
Žuvų taukai yra vertinami dėl juose esančių omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Daugelis omega-3 rūgščių tyrimų parodė, kad mitybos papildymas žuvų taukais naudingas tiems, kurie serga uždegiminėmis ligomis, tokiomis kaip reumatoidinis artritas ar žarnyno uždegimas. Kai kurie tyrimai taip pat atskleidė galimą omega-3 poveikį sušvelninant egzemos simptomus:
2012 metais atlikta trijų tyrimų apie žuvų taukų vartojimo poveikį egzemai analizė parodė, kad žuvų taukų vartojimas prisidėjo prie mažesnio niežulio jausmo.[1] 2002 metais su 22 egzema sergančiais, hospitalizuotais pacientais atlikta studija parodė, kad infuzijos terapija atlikta su žuvų taukais sumažino pacientų jaučiamus egzemos simptomus. Tyrimas buvo dvigubas, atsitiktinių imčių bei placebo kontroliuojamas.[2]
Studijos atliktos su gyvūnais taip pat parodė teigiamus rezultatus: viename tyrime žiurkių, sergančių egzema, mityba buvo papildyta žuvų taukais. Po 30 dienų žuvų taukų vartojimo, žiurkės pasižymėjo mažesniu odos išsausėjimu bei mažiau kasėsi.[3] Kita studija[4] parodė, kad vartojančių žuvų taukus žiurkių organizme sumažėjo uždegiminių baltymų bei imunoglobulino E (IgE) kiekis.*
Visuose minėtuose tyrimuose pabrėžiama, jog būtina atlikti tolesnius, didesnės apimties tyrimus, norint patvirtinti žuvų taukuose esančių omega-3 rūgščių poveikį gydant egzemą.
Žuvų taukai gali užkirsti kelią kūdikių ir vaikų egzemai
Tyrimai parodė, kad omega-3 vartojimas nėštumo metu gali padėti išvengti kūdikių ir vaikų egzemos išsivystymo:
vieno tyrimo metu nėščiosios, pradedant nuo 25 nėštumo savaitės iki 3–4 mėnesių žindymo periodo, kasdien vartojo 1,6 g EPR ir 1,1 g DHR omega-3 rūgščių. Tyrimo rezultatai parodė, kad motinų, vartojusių omega-3 kūdikiai pirmaisiais gyvenimo metais patyrė 16 % mažesnę egzemos riziką, lyginant su kontroline grupe.[5]
Kito tyrimo metu, moterų, kurios nuo 21-osios nėštumo savaitės iki gimdymo vartojo 900 mg omega-3 rūgščių EPR ir DHR, kūdikiai, patyrė 5 % mažesnę egzemos riziką, lyginant su motinomis vartojusiomis placebą.[6] Be to, 8 tyrimų, kuriuose dalyvavo 3 175 vaikai apžvalga nustatė, kad kūdikiams ir vaikams iki 36 mėnesių amžiaus, kurių motinos nėštumo metu vartojo žuvų taukus, egzemos rizika sumažėjo, lyginant su kontroline grupe.[7]
Mitybos papildymas žuvų taukais gali pagerinti egzemos simptomus ir sumažinti egzemos riziką kūdikiams ir vaikams. Vis dėlto, būtina atlikti daugiau tyrimų, kad žuvų taukų papildai nėštumo metu galėtų būti rekomenduojami kaip priemonė siekiant sumažinti vaikų susirgimo egzema riziką.
Parengta pagal healthline.com informaciją.
*IgE yra antikūnas, kurį žmogaus imuninė sistema gamina reaguodama į alergenus. Didelis organizmo IgE kiekis sietinas su egzema.
[1]Bath-Hextall, Jenkinson C, Humphreys R, Williams HC, „Dietary supplements for established atopic eczema“ <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22336810/>, 2012
[2]Mayser, Mayer K, Mahloudjian M, Benzing S, Krämer HJ, Schill WB, Seeger W, Grimminger F, „A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of n-3 versus n-6 fatty acid-based lipid infusion in atopic dermatitis“ <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12005454>, 2002
[3]Barcelos, de Mello-Sampayo, Antoniazzi, Segat, Silva, Veit, Piccolo, Emanuelli, Bürger, Silva-Lima, Rodrigues, „Oral supplementation with fish oil reduces dryness and pruritus in the acetone-induced dry skin rat model“, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26195090>, 2015
[4]Kasperkiewicz, Schmidt, Ludwig, Zillikens, „Targeting IgE Antibodies by Immunoadsorption in Atopic Dermatitis“, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5827554/>, 2018
[5] Furuhjelm, Warstedt K, Larsson J, Fredriksson M, Böttcher MF, Fälth-Magnusson K, Duchén K, „Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy“, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19489765>, 2009
[6] Palmer, Gold, Sullivan, „Effect of n-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in pregnancy on infants’ allergies in first year of life: randomised controlled trial“, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3269207/>, 2012
[7]Gunaratne AW, Makrides M, Collins CT, „Maternal prenatal and/or postnatal n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) supplementation for preventing allergies in early childhood“, <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26197477>, 2015