Žuvų taukų įtaka bronchų astmos vystymuisi

Bronchų astma – lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga, kuria kasmet sergama vis labiau. Ligos etiologija iki šiol nėra ištirta, žinomi tik rizikos veiksniai. Patogenezėje išskiriami 2 pagrindiniai procesai: uždegimas ir remodeliacija. Žuvų taukuose esančios omega-3 PNRR slopina eikozanoidų susidarymą iš omega-6 PNRR, todėl slopina bronchų astmos vystymąsi. Į žuvų taukų sudėtį įeinantys antioksidantai ir vitaminas D taip pat susiję su bronchų astmos vystymosi slopinimu bei lengvesne ligos forma.

 Apie žuvų taukų įtaką bronchų astmos vystymuisi skaitykite straipsnyje http://www.medpraktika.lt/naujienos/naujiena/478/uvu-tauku-itaka-bronchu-astmos-vystymuisi

Apibendrinimas

Į žuvų taukų sudėtį įeinančios omega-3 PNRR slopina putliųjų ląstelių aktyvumą, mažindamos eikozanoidų susidarymą iš arachidono rūgšties. Todėl stebimas teigiamas poveikis bronchų astmos patogenezėje.

Žuvų taukuose esantys antioksidantai ir vitaminas D taip pat svarbūs slopinant bronchų astmos patogenezėje dalyvaujančias grandis, be to, lemia lengvesnę ligos formą.

Rekomenduojama saugi omega-3 PNRR dozė – iki 3 g/d. Vartojant didesnį kiekį, galimas šalutinis poveikis.

 

Greta Bakavičiūtė, Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas

Apie autorių

Palikite atsiliepimą

*

captcha *