Žuvų taukai nėščiosioms – dviguba nauda
lrytas.lt 2013-04-09
Mažesnė priešlaikinio gimdymo rizika. Spartesnis fizinis ir psichinis vaiko vystymasis. Tai – tiktai dvi iš daugybės naudų, kurias nėščioms moterims teikia omega-3 riebalų rūgštys.
Medžiagos, kurių organizmas negamina
Omega-3 – polinesočiųjų riebalų rūgščių – žmogaus organizmas negamina. Jų reikia gauti su maistu.
Vertingiausios yra dvi omega-3 šeimai priklausančios rūgštys – EPR (eikozapantaenas) ir DHR (dokozaheksaenas). Jos palaiko gerą širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų, veiklą, slopina uždegimus, turi įtakos geram regėjimui, reikalingos centrinei nervų sistemai.
Padeda bręsti smegenims
Jau anksčiau buvo įrodyta, kad vaikai, kurių besilaukdamos motinos valgė daugiau žuvies, sparčiau vystosi ir fiziškai, ir psichiškai.
Leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ rašoma, jog nėščiosios, kurių maiste buvo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, pagimdėsveikus naujagimius, kurių smegenys buvo labiau subrendusios.
Moterų, kurių kraujyje nustatyta didesnė DHR koncentracija, naujagimiai ramiau miegojo per 48 valandas po gimdymo – o naujagimio miegas rodo vaiko nervų sistemos subrendimą ir susijęs su greitesne raida pirmaisiais gyvenimo metais.
Be to, omega-3 yra labai svarbios vaiko intelektui – padidindamos ląstelių membranų elastingumą, jos padeda greičiau susiformuoti jungtims tarp neuronų, o tai palengvina išmokimo, mąstymo procesus ir didina intelekto koeficientą.
Todėl omega-3 riebalų rūgštys kartais dar vadinamos raktu į vaiko intelektualumą.
Sumažina alergijų dažnį
Kitas tyrimas pateikė duomenų, kurie patvirtino – nėščios moters mitybos praturtinimas žuvų taukais sumažina naujagimio riziką sirgti egzema, alergijomis, odos ligomis.
Šiame tyrime dalyvavo 700 besilaukiančių moterų. Vaikai, kurių motinos vartojo žuvų taukus, sirgo tris kartus rečiau nei tie, kuriuos pagimdė moterys, vartojusios placebo – jokio poveikio neturintį preparatą.
Tyrimas dar tęsiamas – siekiama įsitikinti, kaip ilgai tęsiasi poveikis.
Susiję ir su depresija po gimdymo
Žuvis ar žuvų taukai ypač reikalingi trečiojo nėštumo trimestro metu -tyrimai parodė, kad šiuo metu vertingąsias rūgštis pasisavina įsčiose augantis vaisius. Jos reikalingos geram nervų ir regėjimo sistemų vystymuisi. Tad šiuo metu omega-3 ima trūkti motinos organizmui.
Kuo šios medžiagos yra naudingos būsimai motinai?
Paaiškėjo, kad jos sumažina priešlaikinio gimdymo riziką ir preeklampsijos pavojų – tai sunki būklė, dėl kurios iškyla pavojus tiek vaisiaus, tiek motinos gyvybei.
Be to, kai trūksta omega-3 riebalų rūgščių, padidėja depresijos po gimdymo rizika.
Ką rinktis?
Geriausi omega-3 šaltiniai – jūrų žuvys. Tačiau dėl gyvsidabrio ir kitų toksinų kaupimosi žuvyje nėščiosioms ar kūdikius maitinančioms moterims patariama pernelyg dažnai nevalgyti žuvies.
Šiuo laikotarpiu saugiausia vartoti žuvų taukų papildus, kurie yra išvalyti nuo visų nuodingų medžiagų ir kuriuose yra nustatytos leistinos dozės vertingųjų medžiagų.
Žurnale „Lietuvos akušerija ir ginekologija“ pateikiamos tokios rekomendacijos – nėščios ir kūdikius žindančios moterys per dieną turėtų suvartoti 2,6 g omega-3 riebalų rūgščių.