Žuvų taukai – mūsų organizmo sargai
Kuo ypatingi tie žuvų taukai, kad vis kartojama, jog juos vartoti sveika ir jauniems, ir seniems? Pagrindinė priežastis ta, kad juose yra riebaluose tirpių vitaminų A, E, D grupės vitaminų bei polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3, kurių naudą bei trūkumo sukeliamus simptomus ir ligas šį kartą trumpai apžvelgsime. Tradiciškai Norvegijoje žuvų taukų pradeda gerti jau vieno mėnesio amžiaus ir geria juos visą gyvenimą.
Norvegijoje menkių kepenų aliejus jau 160 metus naudojamas kaip maisto papildas. Žuvų taukuose yra mūsų organizmui svarbių nepakeičiamų riebalų rūgščių omega-3 bei natūralių, pačių žuvų gaminamų vitaminų A ir D. Minėtų riebalų rūgščių omega-3 pats mūsų organizmas negali pasigaminti, todėl itin svarbu juos gauti iš žuvų ar žuvų taukų.
Biologiškai aktyvios medžiagos
Žuvų taukai yra natūralus vitamino D šaltinis. Šis vitaminas būtinas rachito profilaktikai, padeda įsisavinti kalcį, stiprina skeletą ir mažina kaulų lūžių riziką, svarbūs dantų formavimuisi ir vystymuisi. Riebalų rūgštys omega-3 būtinos nervų sistemos, regos bei imuninės sistemos brendimui, jos įtakoja į širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją. Vitaminas A reikalingas normaliam regėjimui, imunitetui, odai ir gleivinėms.
Mažina aterosklerozės riziką
Būdamos dažniausia mirties priežastimi ne tik išsivysčiusiose pasaulio šalyse, bet ir Lietuvoje, širdies ligos kelia didelį rūpestį. Plačiais klinikiniais tyrimais įrodyta žuvų taukuose esančių omega-3 riebalų rūgščių nauda siekiant išvengti aterosklerozės vystymosi ir pagelbėti širdies ligomis sergantiems žmonėms. Omega-3 riebalų rūgštys mažina kraujo klampumą, krešėjimą ir trombų susidarymą, įtakoja trigliceridų apykaitą organizme, mažina arterinį kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą, tuo lėtindamos aterosklerozės progresavimą. Aterosklerozė siaurina kraujagyslių spindžius, todėl vystosi išeminė širdies liga, miokardo infarktas, galvos smegenų insultas ir kt.
Gerina smegenų veiklą
Naujausi norvegų tyrimai parodė, kad nėštumo metu vartojant žuvų taukus, galima įtakoti būsimo kūdikio intelekto koeficientą. Smegenų pilkojoje medžiagoje yra gausu vienos iš omega-3 riebalų rūgščių DHR, aptinkamos tik žuvų taukuose. Vaikai, kurių motinos nėštumo metu vartojo žuvų taukus, turi aukštesnę DHR koncentraciją smegenyse, kas savo ruožtu gali įtakoti vaiko protinius sugebėjimus.
Sumažėjus DHR kiekiui žmogaus organizme, gali sutrikti atmintis, vaikams gali atsirasti padidėjęs judrumas, impulsyvumas, pykčio priepuoliai ar miego sutrikimai. Omega-3 rūgštys padeda išvengti senatvinės silpnaprotystės (tarp jų ir Alzhaimerio ligos) išsivystymo, o tais atvejais, kai ji jau prasidėjusi, padeda susilpninti jos simptomus.
Puikus vitaminų A, E ir D šaltinis
Žuvų taukuose esantis vitaminas A reikalingas geram regėjimui, saugo nuo infekcijų ar piktybinių ląstelių atsiradimo, todėl juos naudinga vartoti vėžio ir įvairių ikivėžinių būklių profilaktikai. Labiausiai jautrūs vitamino A trūkumui yra greitai augantys ir besikeičiantys audiniai. Trūkstant vitamino A pablogėja matymas prietemoje, greičiau pažeidžiamas kvėpavimo takų epitelis, todėl dažniau sergama kvėpavimo takų infekcijomis, oda tampa sausa, ragėja, trūkinėja, , šlapimo sistemoje dėl pakitusio epitelio greičiau vystosi akmenys, vyrams sulėtėja spermatozoidų vystymasis, moterims sunkiau išnešioti vaisių, vaikai auga lėčiau ir t. t.
Trūkstant vitamino E, pažeidžiamos nervų, raumenų, širdies ir kraujagyslių, kraujo gamybos bei kitos sistemos. Jis saugo mūsų kūno ląsteles ir nesočiuosius riebalus nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo senėjimo procesą, taip pat stiprina imuninę sistemą ir yra stipri vėžio profilaktinė priemonė .
Vitamino D trūkumas dažnesnis naujagimiams, vaikams bei pagyvenusiems žmonėms, kuriems vitamino D3 sintezė odoje susilpnėja iki 50 proc., sergantiems ligomis, kurių metu sutrinka riebalų pasisavinimas, nevartojantiems gyvulinės kilmės produktų, mažai būnantiems saulėje, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims. Trūkstant vitamino D, vaikai būna dirglūs, neramūs, sutrinka miegas, vėliau išdygsta dantys, vystosi rachitas, suaugusiesiems – osteoporozė.
Vartoju Moller’s Dobbel zuvu taukus kapsulemis, tikrai saunus ir geri zuvu taukai, negalvoju keisti i jokius kitus:)!
As taip pat pasirinkus moller’s dobbel su omega 3, ir vaikui savo taip pat duodu tos pacios firmos tik braskinius guminukus:)juk vaikui reikia kad skanu butu:)tai labai dziugu kad moller’s nepamirsta vaiku ir yra buten maziesiems skirti guminukai.
mano dukra ruvu taukus gere nuo 1 metuku. jokiu vitaminu neduodu tik taukus.patikekit nuostabus produktas niekada neturejau su je del maisto kaip kitos motinos skundzesi kad vaikas nevalgo. pas mus to nera. ir maziau ligos puola. isom mamom rekomenduociau duoti savo vaikam tik zuvu taukus nuo mazu dienu, o nekokius vitaminus.
Daug metu vartojame tik zuvu taukus Moller’s, kitu vitaminu nevartojame manau organizmui uztenka ir zuvu tauku.
nupirkau vaikui žuvų taukus MÖLLER‘S Tutti – Frutti, bet tik atsinešus į namus pamačiau, kad jie skirti nuo 3metų. Kur sužinoti ar galima duoti 1metų vaikui?
Sveiki! as neperseniausiai pradejau vartoti uvu taukus Mollers.Na negaliu siuometu nieko pasakyti apie juos ziuresim pades ar ne,Esu Airijoje,orai cia ne itin malonus nuolat lyja,didelis vejas,slapia,zodziu labai didele dregme,tai nusprendziau isbandyti si preparata 🙂 ikiuosi jis pades apsaugot bei sustiprint mano umunine sistema 🙂
NORECIAU suzinoti nuo 2metu vaikams kokie be skonio yra zuvu taukai ir kokie geriausi