Kas naudingiau – žuvis ar žuvų taukai?
lrytas.lt 2013-04-06
Niekas nebesiginčija, kad omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Šių naudingų medžiagų šaltinis – riebi žuvis. Bet ar kapsulės su žuvų taukais tokios pat veiksmingos?
Siekdami išsiaiškinti, ar žuvų taukų papildai gali atstoti žuvį, tyrimą atliko Kanzaso (JAV) mokslininkai.
Tyrime dalyvavo sveikos savanorės. Moterys buvo suskirstytos į dvi grupes. Viena grupė turėjo suvalgyti du tuno ar lašišos patiekalus per savaitę.
Kitai tiriamųjų grupei buvo duota papildų – šios moterys kasdien vartojo 485 mg EPR (eikozapantaeno) ir DHR (dokozaheksaeno). Tai – biologiškai vertingiausios omega-3 riebalų rūgštys.
Praėjus 16 savaičių buvo išmatuotas šių naudingųjų medžiagų kiekis kraujyje. Paaiškėjo, kad abiejų grupių moterų kraujyje EPR ir DHR padaugėjo vienodai.
Tai – gera žinia tiems, kurie dėl alergijos ar kitų priežasčių negali du kartus per savaitę suvalgyti riebios žuvies patiekalų, kaip rekomenduoja Amerikos širdies asociacija. Reguliarus EPR ir DHR vartojimas teigiamai veikia cholesterolio apykaitą, o tuo pačiu sumažina infarkto riziką.
Specifinė grupė, kuriai papildai gali atstoti žuvį – tai moterys, kurios ketina pastoti, yra nėščios arba žindo kūdikį.
Kadangi jūrų žuvyje kaupiasi toksinai – gyvsidabris ir polichloruoti bifenilai – JAV Maisto ir vaistų administracija nerekomenduoja joms valgyti skumbrės, kardžuvės, ryklio – šiose žuvyse kaupiasi daugiausia nuodingųjų medžiagų.
Saugiausiomis laikomos žuvys – tunai, lašišos, ypač laukinės, šamai.
Specialistai rekomenduoja per parą gauti ne mažiau nei 1 gramą omega-3 riebalų rūgščių.